top of page

Praktijkmeting radiator ventilator 

Van technisch idee naar realisatie. ClimateBooster is ontstaan uit het ingenieursbureau de Beijer RTB op gebied van duurzaamheid en thermodynamica.

Samen met Universiteit Twente en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is onafhankelijk onderzocht om o.a. de effecten van ClimateBooster te meten in een gemiddeld jaren 70 woning.
Want radiator ventilatoren zijn voor veel mensen een nieuw begrip en dat roept uiteraard vragen op. Zorgen radiatorventilatoren echt voor gasbesparing & zijn ClimateBoosters nodig bij de aanschaf van een warmtepomp met behoud van radiatoren? Het antwoord is JA.

Om dit nader uit te leggen zijn de prestaties van de ClimateBoosters getest in een bestaande installatie. Dit noemen we het verbeteren van de energie-efficiëntiewaarde in de woning. Deze waarde wordt gemeten door de effecten van warmteopwekking (zoals de CV of warmtepomp), het afgiftesysteem (zoals de ClimateBooster i.c.m. radiatoren/convectoren) en isolatie (zoals spouwmuurisolatie). 


De ClimateBoosters laten een aanzienlijke verbetering zien in de energie-efficiëntiewaarde van de woning. En dit bespaart veel geld.

Dit komt omdat HR-ketels afgeleverd worden met hoge temperatuurinstelling van +/- 85 º C . De ketel levert daarom niet het beloofde rendement. Daarvoor moet de temperatuur zakken om de rookgassen te laten condenseren zodat al de restwarmte wordt gebruikt. Idealiter is dit condensatiepunt van rookgassen bij 55 º C. Daarbij is de ketelefficiëntie 100%. Maar met ClimateBooster valt er nog meer energie te besparen, dat lees je hieronder verder.

Hoeveel bespaart de radiator ventilator aan gas

 

Dit komt door een verbeterde warmteoverdracht van de bestaande radiatoren. Zie het als een warme föhn dat uw woning warm blaast. Door een geforceerde luchtstroom is de convectie met 50 tot 80% verbeterd. De werking van radiatorventilatoren is namelijk als volgt:

 

1. De ruimte warmt sneller op en de thermostaat meet eerder de gewenste temperatuur. Hierdoor hoeft de CV minder vaak hard te werken (modulaire werking). Deze maatregel bespaart gemiddeld 1 à 2% aan gas.


2. De restwarmte door de verbranding van gas wordt gebruikt voor het opwarmen van nieuw warm tapwater. Dit komt door een lagere terugvoer temperatuur vanuit de radiatoren. De terugvoer water laat de rookgassen condenseren in vaste stof (lees: condenswater). De warmteoverdracht van deze vaste stof is beter dan bij rookgassen. Hierdoor neemt de ketelefficiëntie toe. De gemiddelde gasbesparing met deze maatregel is 2 à 3%.

 

3. Daarnaast kan de aanvoer temperatuur met 15 ºC omlaag zonder comfortproblemen. Hierdoor kan je op ''laag temperatuur verwarmen''. Het voordeel hiervan is dat je afgiftesysteem geschikt is voor een (toekomstige) warmtepomp zonder comfortverlies. De gasbesparing met deze maatregel is gemiddeld 15% en je afgiftesysteem is 'warmtepomp ready'.

Dia1.JPG

Potentiële besparing cyclus Hr-ketel

Hoe bespaart de radiator ventilator energie i.c.m. een warmtepomp

Ook bij comfortproblemen met uw warmtepomp blijken radiatorventilatoren bijzonder nuttig. Zo kunnen problemen gevonden worden met slechte hydronische balancering (waterzijdig inregelen), verkeerde dimensionering van het vermogen, ontdooi energie van verdamperunits, CoP van warmtepompen en de afwezigheid van nachttemperatuur verlaging.
Deze resultaten zijn namelijk essentieel voor goede prestaties van hybride warmtepompen. ClimateBooster producten worden daarom geadviseerd voor verbeterede energie-efficiëntie (CoP) in de woning. Besparingen kunnen daarmee oplopen tot 25%.

Dia2.JPG

Potentiële besparing cyclus warmtepomp

No regret oplossing
 

Ben je nog niet toe aan een warmtepomp? Maar wil je toch besparen op de energierekening. Dan zijn ClimateBooster producten jouw duurzame oplossing. Door de lange levensduur en het meeste rendement aan energie besparing houdt jij maandelijks meer geld over. Dat is duurzaam besparen.

Wanneer ben jij warmtepomp ready?

Samenwerking wetenschappelijk verificatie_edited.jpg
bottom of page