Radiatorventilatoren bestaan al sinds 2017. Door de hoge gasprijs komt de vraag in een stroomversnelling terecht. Maar hoeveel bespaart een radiatorventilator precies? Dat zijn natuurlijk logische vragen. We nemen jou graag mee in de besparingscyclus van ClimateBooster.
Van technisch idee naar realisatie. ClimateBooster is ontstaan uit het ingenieursbureau de Beijer RTB op gebied van duurzaamheid en thermodynamica
Samen met de Universiteit Twente en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ministerie EZ-klimaat / RVO), Intergas en Hemmes Installatietechniek is ClimateBooster onafhankelijk onderzocht om o.a. de effecten van ClimateBooster te meten. De metingen vonden plaats in Enschede voor een woningbouwcoöperatie in opdracht van RVO.
Want radiator ventilatoren zijn voor veel mensen een nieuw begrip en dat roept uiteraard vragen op. Zorgen radiatorventilatoren echt voor gasbesparing & zijn ClimateBoosters nodig bij de aanschaf van een warmtepomp met behoud van radiatoren? Wij leggen je de praktijktest graag uit.
Om dit nader uit te leggen zijn de prestaties van de ClimateBoosters getest in een bestaande installatie. Dit noemen we het verbeteren van de energie-efficiëntiewaarde in de woning. Deze waarde wordt gemeten door de effecten van warmteopwekking (zoals de CV of warmtepomp), het afgiftesysteem (zoals de ClimateBooster i.c.m. radiatoren/convectoren) en isolatie (zoals spouwmuurisolatie).
Hoeveel bespaart ClimateBooster tijdens praktijk test radiatorventilator
De ClimateBoosters laten een aanzienlijke verbetering zien in de energie-efficiëntiewaarde van de woning. En dit bespaart veel energie & geld.De grafiek hieronder laat zien dat met toevoeging van ClimateBooster gemiddeld 2,5 m³ gas per etmaal bespaardt.Gemiddeld verbruik je 4 tot 8 kuub gas per dag voor verwarmen tijdens het stookseizoen. Dit betekent dat je met toevoeging van ClimateBooster méér dan 20% tot 35% bespaart op jouw energierekening.
Bron: Wetenschappelijke verificatie praktijkmeting UTwente, 2021
Met ClimateBooster bespaar je méér dan 20% aan gas!
Hoe bespaart de radiatorventilator gas? Uitleg praktijktest radiatorventilator
Dit komt doordat Hr-ketels afgeleverd worden met hoge temperatuurinstelling van +/- 75 º C . De ketel levert daarom niet het beloofde hoog- rendement. Daarvoor moet de temperatuur zakken om de rookgassen te laten condenseren, zodat al de restwarmte wordt gebruikt. Idealiter is dit condensatiepunt van rookgassen bij 55 º C. Daarbij is de ketelefficiëntie 100%. Maar met ClimateBooster valt er nog meer energie te besparen, dat lees je hieronder verder.
Ruimte sneller warm, kortere stooktijd
1. De ruimte warmt sneller op en de thermostaat meet eerder de gewenste temperatuur. Hierdoor hoeft de CV minder vaak hard te werken (modulaire werking). Deze maatregel bespaart gemiddeld 1 à 2% aan gas.
Minder warmteverlies 2. De restwarmte door de verbranding van gas wordt gebruikt voor het opwarmen van nieuw warm tapwater. Dit komt door een lagere terugvoer temperatuur vanuit de radiatoren. Het terugvoer water laat de rookgassen condenseren in vaste stof (lees: condenswater). De warmteoverdracht van deze vaste stof is beter dan bij rookgassen. Hierdoor neemt de ketelefficiëntie toe. De gemiddelde gasbesparing met deze maatregel is 2 à 3%.
Aanvoertemperatuur kan omlaag
3. Daarnaast kan de aanvoer temperatuur met 15 ºC omlaag zonder comfortproblemen. Hierdoor kan je op ''laag temperatuur verwarmen''. Het voordeel hiervan is dat je afgiftesysteem geschikt is voor een (toekomstige) warmtepomp zonder comfortverlies. De gasbesparing met deze maatregel is gemiddeld 15% en je afgiftesysteem is 'warmtepomp ready'.
Potentiële besparing cyclus Hr-ketel
Potentiële besparing cyclus warmtepomp
No regret oplossing: voor nu en in de toekomst!
Ben je nog niet toe aan een warmtepomp? Maar wil je toch besparen op de energierekening. Dan zijn ClimateBooster producten de duurzame oplossing. Door de lange levensduur en het meeste rendement aan energie bespaar je nu en maak je jouw systeem toekomstbestendig. Dat is pas duurzaam en goed voor jouw portemonnee.
Comentários