top of page
  • Foto van schrijverTeam ClimateBooster

Traditionele convectorput laat u in de kou zitten! Convectorput naar lage temperatuur verwarming

Bijgewerkt op: 29 feb.

In de transitie naar lage temperatuurverwarming zullen mensen met een convectorput in hun woning als eerste het negatieve effect op het comfort gaan voelen.


Waarom worden convectorputten geplaatst?

Woonhuizen met grote raampartijen richting bijvoorbeeld de achtertuin, werden in het verleden vaak voorzien van een convectorput. Deze putten hadden het grote voordeel dat er geen zicht belemmerende radiator voor het betreffende raam nodig was. Hierdoor waren convectorputten erg geschikt voor woningen met grote, wand vullende raampartijen. Door een convectorput onder langs de betreffende raampartij te monteren, werd hetzelfde effect behaald als dat van een radiator. Namelijk het opwarmen van de koude lucht en daarmee tevens het stimuleren van de natuurlijke trek van warme lucht door de ruimte.

ClimateBooster convectorput met afdekrooster
Convectorput

Wat is een convectorput

Onderin een convectorput staat een convector. Dit is een soort warmtewisselaar die de koude lucht die over de vloer stroomt opwarmt. Door het stijgen van de temperatuur van de lucht zal de warme lucht zelf ook langs het raam of deur stijgen.

Juist wanneer convectoren door een Cv-ketel met hoge temperatuur wordt verwarmd zal het zeer efficiënt de lucht verwarmen.


Warmtepomp met convectorput op lage temperatuur verwarmen

In de overgang naar warmtepompen zal de aanvoertemperatuur naar een convector, door de limitatie van de warmtepomp, circa 20 graden lager liggen. Dit heeft als nadeel dat de convector de lucht minder goed kan verwarmen waardoor de verspreiding van de warme lucht niet tot nauwelijks op gang zal komen. Het resultaat is dat de warmte niet uit de put komt. Hierdoor zal de convectorput niet of nauwelijks warmte afgeven en ontstaan er ernstige comfort problemen en koude plekken in de woonruimte.


Daar waar de lucht in de convectorput normaal gesproken door het opwarmen zelf zal stijgen, zal dit met lage temperatuurverwarming vanuit bijvoorbeeld een warmtepomp niet gaan lukken. Door de luchtstroom echter te stimuleren, zal deze luchtverspreiding wel op gang komen. De ClimateBooster Convector Pro Canal is speciaal ontwikkeld voor convectorputten. Door de modules van de Convector Pro Canal (CPC) boven op de convector te plaatsen, zullen de ventilatoren van de CPC de luchtstroming door de convector een handje helpen.


Technische afbeelding convectorput met ClimateBooster
Doorsnee convectorput met ClimateBooster

Convector Pro Canal in Covectorput


Hierdoor wordt de originele werking van een convectorput behaald, ook al wordt er met een lagere aanvoertemperatuur gewerkt. De Convector Pro - Canal is eenvoudig op elke convector te plaatsen en wordt aangesloten op een stopcontact. Het systeem meet de temperatuur van de convector en die van de omgevingslucht. De ventilatoren van de CPC worden vervolgens aangestuurd op basis van het verschil tussen deze twee temperaturen, op wisselend toerental, afhankelijk van de warmtevraag. Hierdoor wordt energie en geluidsproductie geminimaliseerd. Na het plaatsen van de CPC heb je hier geen omkijken meer naar, terwijl je toch kan genieten van een woonruimte die gelijkmatig op een fijne temperatuur zal worden gehouden.ClimateBooster convector - Pro Canal op convector
Convector - Pro Canal2.833 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page