top of page
  • aukeweggeman

ClimateBooster in de praktijk #3

Welkom bij ClimateBooster in de Praktijk! In deze rubriek delen we graag de ervaringen van onze gewaardeerde klanten met jou. Bij ClimateBooster streven we ernaar om duurzame oplossingen te bieden die niet alleen de ecologische impact verminderen, maar ook comfort en efficiëntie verbeteren.


Voor mijn pensioen werkte ik als kostenreductieconsultant. Ik hielp bedrijven en organisaties te besparen op hun algemene kosten. Anders gezegd ik hielp die bedrijven hun winst te verhogen.

 

Veel mensen vinden bezuinigen en besparen hetzelfde. Daar ben ik het niet mee eens. Bij bezuinigen ben je enerzijds wel minder geld kwijt, maar ergens anders ga je er op achteruit. Het middel is dan vaak erger dan de kwaal. Denk aan verwarming, je kunt de verwarming wel een graadje lager zetten en als het gas weer duurder wordt weer een graadje lager, maar uiteindelijk zit je wel in de kou. Je bezuinigt wel op gas, dat ben ik met je eens.

 

Als je gaat besparen dan hoef je niet te bezuinigen. Je gaat er niet op achteruit in kwaliteit of comfort, maar je bent uiteindelijk wel minder geld kwijt. Meer doen met minder geld dus. Helaas gaat dat niet zomaar. Je moet er wel wat voor doen. Vaak moet je ook investeren. Dat geld ben je direct kwijt. De kosten gaan voor de baat uit, zo luidt een oud gezegde. Ook daar ben ik het niet helemaal mee eens: Het zou moeten zijn:  De uitgaven gaan voor de baat uit. Immers investeringen zijn uitgaven die geen kosten zijn. Die investeringen kun je over langere tijd afschrijven. Die afschrijvingen zijn kosten die geen uitgaven zijn.  Als de investering na een aantal jaren is afgeschreven, zijn kosten en uitgaven hetzelfde. Heb je een goed product gekocht, dan kun je nadat de investering is afgeschreven vaak nog vele jaren plezier van je investering hebben. Daar zit je winst! Je kunt de afschrijving bijvoorbeeld uitsmeren over de tijd dat er garantie op je investering zit.

 

Voor mijn werk moest ik dus veel beurzen bij langs om noviteiten te ontdekken. Op zo’n beursdag doe je vele stands aan, maar als er maar een tussen zit waar je wat mee kunt, dan heb je toch een goede dag.

Zo was ik begin 2018 op een energiebeurs, daar zag ik voor het eerst een climatebooster. Dacht die moet ik ook hebben! Er hing wel een behoorlijk prijskaartje aan. Dus maar even wachten met die investering, immers de winter is al bijna voorbij, maar voor de volgende winter wil ik er wel een aantal in woonkamer en keuken. Dus gewacht tot september, toen gekocht en aangesloten. Immers eind september kunnen de avonden al aardig frisser worden. Zo had ik er de hele winter wat aan. Dat betekent dat ik de investering, zeker nu de gasprijzen enorm zijn gestegen, nu na 5 jaar, al allang heb terugverdiend aan een lagere gasrekening. Daar zit de grote winst!  

 

Vele vrienden en bekenden en familie heb ik ook advies gegeven climateboosters aan te schaffen. Zoals het zo vaak gaat, driekwart van de mensen doet er niets mee en denken: Het zal wel…


Anderen hebben wel geluisterd en zijn naar de website gegaan, schrokken van de hoge prijs en deden dus niets. Totdat ze in een winkel kwamen en daar soortgelijke apparaten zagen: Veel goedkoper! Dus die aangeschaft. Vol trots vertelden ze mij dan dat ze andere, goedkopere, boosters hadden gekocht. Na een week of drie kwamen ze dan met klachten bij mij: “Ze maken wel veel lawaai, maar we merken geen verschil. Dus we hebben ze maar weer uitgedaan”. Weggegooid geld dus. Gevalletjes goedkoop is duurkoop...  

 

Ik kon ze dan vertellen dat ze niet alleen minder ventilatoren op of onder een radiator hadden, maar ook veel kleinere ventilatoren, logisch dat ze dan niet doen wat je ervan verwacht. En wat dat lawaai betreft, voor een goed product betaal je nu eenmaal wat meer…


De grote verdienste van de climateboosters zit hem in het feit dat de temperatuur van de gasketel omlaag kan. Daardoor verbruik je minder gas. Bijkomend voordeel is dat de gasketel daardoor langer meegaat. Ook dat is een voordeel. Neem je meer energiebesparende maatregelen dan kun je – net als ik – overgaan op een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen. Bijkomend voordeel van zowel climateboosters en energiebesparende maatregelen dat je huis ook nog eens een stuk comfortabeler wordt.

 

Zelf heb ik sinds 2017 voor ca. € 17.000,-- geïnvesteerd in vloerisolatie, climateboosters, glasisolatie, zonnepanelen en warmtepomp. Mensen bij mij in de straat, die het geld lekker in de zak hebben gehouden!!! Betalen zo’n € 200 in de maand meer aan energie dan ik. Op jaarbasis dus € 2.400,--.


De totale investering is dus in 7 jaar terugverdiend. De meeste van die maatregelen gaan minstens 15 jaar mee. (Hiervan zijn inmiddels een aantal jaren om). Nogmaals, mijn huis is ook een stuk comfortabeler geworden dan dat van de buren. Comfort wat je er gratis bij krijgt!

 

Nu, na mijn pensioen werk ik als energieadviseur voor de gemeente. Ik bezoek bewoners en ga samen met hen op zoek naar oplossingen om op energie te besparen. Als de climateboosters, maar de helft doen van wat er op de website staan is de investering al binnen drie jaar terugverdiend. Waar wacht je nog op?

 

Dus overweeg je climateboosters… Ik zou er niet te lang mee wachten! Koop dan wel de echte…   

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ClimateBooster in de praktijk #2

Welkom bij ClimateBooster in de Praktijk! In deze rubriek delen we graag de ervaringen van onze gewaardeerde klanten met jou. Bij ClimateBooster streven we ernaar om duurzame oplossingen te bieden di

ClimateBooster in de praktijk #1

ClimateBooster in de Praktijk! In deze nieuwe rubriek delen we graag de ervaringen van onze gewaardeerde klanten met jou. Bij ClimateBooster streven we ernaar om duurzame oplossingen te bieden die nie

Comments


bottom of page