top of page
jverhoeks8

Warmtepompen en ClimateBooster: Bespaar meer dan 70% op stookkosten en verbeter de COP

Bijgewerkt op: 24 jul 2024

Warmtepompen zijn een uitstekende manier om meer dan 70% op stookkosten te besparen bij het verwarmen van je huis. Ze bieden bovendien in de zomermaanden opties om te koelen. Het elektriciteitsverbruik van warmtepompen hangt echter sterk af van de stooktemperaturen. Hier komt ClimateBooster in beeld: dit innovatieve product kan de stooktemperatuur verlagen en daarmee Coëfficiënt of Performance (COP) van warmtepompen verbeteren. In deze blogpost leggen we uit hoe ClimateBooster werkt en welke voordelen het biedt voor de COP van warmtepompen.

Hoe Werkt een Warmtepomp?

Er zijn twee soorten warmtepompen: all-electric warmtepompen en hybride warmtepompen.


Hybride Warmtepompen:

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Deze warmtepomp gebruikt zowel elektriciteit als gas. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, terwijl de cv-ketel bijspringt als het buiten erg koud is of als er veel warm water nodig is, zoals bij het douchen. Lees hier meer over hybride warmtepompen.


All-Electric Warmtepompen:

Een all-electric warmtepomp draait volledig op elektriciteit om je huis te verwarmen en warm water te leveren. In tegenstelling tot hybride warmtepompen, die ook gas gebruiken, is een all-electric warmtepomp volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Vaak worden dan buffervaten gebruikt om de vraag van veel warm water zoals tijdens het douchen te kunnen leveren. Lees hier meer over de werking van all-electric warmtepompen.


Warmtepompen met traditionele radiatoren

Traditionele radiatoren zijn ontworpen voor hoge watertemperaturen, meestal tussen 60°C en 80°C. Hybride warmtepompen werken efficiënter bij lagere watertemperaturen, meestal rond de 35°C tot 55°C. Hierdoor kunnen traditionele radiatoren, zonder aanpassingen, niet genoeg warmte afgeven om een ruimte comfortabel te verwarmen wanneer ze worden aangedreven door een warmtepomp, wat kan leiden tot comfortklachten.


Door de bestaande radiator van ClimateBooster te voorzien kan je de radiatoren laten hangen voor de overstap naar een warmtepomp
Vervangen van radiatoren is niet altijd noodzakelijk: Met ClimateBooster maak je lage temperatuur verwarming mogelijk


Wat is ClimateBooster?

ClimateBooster is een innovatief product dat is ontworpen om de prestaties van bestaande verwarmingssystemen zoals radiatoren en convectoren te verbeteren. Door de natuurlijke convectie te verhogen, zorgt ClimateBooster ervoor dat ruimtes sneller opwarmen en de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld. Dit resulteert niet alleen in meer comfort, maar ook in een verlaging van de stooktemperatuur.


Lage temperatuur verwarming met ClimateBooster

Met ClimateBooster worden bestaande radiatoren geschikt voor lage temperatuur verwarming, waardoor warmtepompen efficiënt kunnen werken zonder ingrijpende aanpassingen aan je huidige verwarmingssysteem. Je geniet van verhoogd comfort en lagere energiekosten, terwijl je huidige radiatoren behouden blijven. ClimateBooster maakt je woning toekomstbestendig met minimale inspanning en maximale besparing.



Hoe ClimateBooster de COP van warmtepompen verbetert 

COP staat voor Coefficient of Performance. Het is een maat voor hoe efficiënt een warmtepomp werkt. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp. Een COP van 4 betekent bijvoorbeeld dat de warmtepomp 4 keer meer warmte levert dan de hoeveelheid elektriciteit die hij gebruikt. Voorbeeld: Ik stop 1 kW elektriciteit in de warmtepomp en ik krijg 4 kW warmte uit de warmtepomp.



ClimateBooster verbetert de COP van warmtepompen op verschillende manieren:

COP verbetering van Propaan R290 koudemiddel met radiatorventilatoren / dynamische afgifteboosters
Verbetering COP van warmtepompen met ClimateBooster
  1. Verlaging van de stooktemperatuur: ClimateBooster maakt het mogelijk om de aanvoertemperatuur van het verwarmingssysteem met ongeveer 15 tot 20 graden te verlagen zonder comfortverlies. Lagere watertemperaturen zijn ideaal voor warmtepompen omdat ze efficiënter werken bij lagere temperaturen. Dit leidt tot een directe energiebesparing van 20 tot 35%, afhankelijk van het bestaande systeem en de omstandigheden.

    1. Vermogensverbetering van radiatoren: Door het gebruik van ClimateBooster wordt het vermogen van bestaande radiatoren en convectoren met 50 tot 80% verhoogd. Dit betekent dat dezelfde radiatoren nu met lagere watertemperaturen kunnen werken omdat de natuurlijke trek vervangen wordt door mechaniseerde trek. Voor warmtepompen resulteert dit in een verbeterde COP, aangezien de warmtepomp minder hard hoeft te werken om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.


      1. Optimale werking bij lage watertemperaturen: ClimateBooster optimaliseert het verwarmingssysteem voor lage temperatuur verwarming, wat essentieel is voor het verbruik van warmtepompen. Hierdoor kan de stooklijn worden verlaagd, wat direct bijdraagt aan een hogere COP. Volgens de technische handleiding van ClimateBooster kan de COP van een warmtepomp verbeteren met 0.5 tot 1.1, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.



Praktische Voorbeelden 

Om een beter inzicht te krijgen in hoe ClimateBooster de COP verbetert, volgen hier enkele voorbeelden uit de technische handleiding:

  • Oude ingaande temperatuur zonder ClimateBooster = 75°C -> Nieuwe ingaande water temperatuur na toevoeging ClimateBooster = 55°C:

    • Zonder ClimateBooster: COP = 2.52

    • Met ClimateBooster: COP = 3.32 (+0.8 verbetering)



  • Oude ingaande temperatuur zonder ClimateBooster  = 60°C -> Nieuwe ingaande water temperatuur na toevoeging ClimateBooster = 47°C:

    • Zonder ClimateBooster: COP = 3.33

    • Met ClimateBooster: COP = 4.33 (+1.0 verbetering)



  • Oude ingaande temperatuur zonder ClimateBooster = 50°C -> Nieuwe ingaande water temperatuur na toevoeging ClimateBooster = 40°C:

    • Zonder ClimateBooster: COP = 4.13

    • Met ClimateBooster: COP = 5.23 (+1.1 verbetering)



Conclusie  Hoeveel energie bespaart ClimateBooster: Een COP van 4 betekent bijvoorbeeld dat de warmtepomp 4 keer meer warmte levert dan de hoeveelheid elektriciteit die hij verbruikt. Met ClimateBooster kunt u de COP van uw warmtepomp verbeteren met gemiddeld 1, afhankelijk van de ingaande watertemperatuur. Dit betekent dat wanneer u 1 kW elektriciteit in de warmtepomp stopt, u nu 5 kW warmte eruit krijgt. Deze verbetering resulteert in aanzienlijke elektriciteitsbesparingen. Stel u voor dat u een comfortabel verwarmd huis wil: voorheen liep de warmtepomp 1:4, maar met ClimateBooster loopt de warmtepomp nu 1:5 Dit vertegenwoordigd een elektriciteitsbesparing van 25%.

253 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ClimateBooster in de praktijk #3

Welkom bij ClimateBooster in de Praktijk! In deze rubriek delen we graag de ervaringen van onze gewaardeerde klanten met jou. Bij...

Comments


bottom of page