top of page
  • Foto van schrijverTeam ClimateBooster

Koelen met bestaande radiatoren en convectoren mogelijk!

Bijgewerkt op: 27 sep. 2023

In de zomer willen we een heerlijk koel en comfortabel huis. De werking van een warmtepomp kan tijdens het zomerseizoen omgedraaid worden. Hierdoor levert de warmtepomp geen warmte, maar koude. Deze koude wordt dan via het bestaande afgiftesysteem afgegeven. Wanneer de koude van een warmtepomp afgegeven wordt via radiatoren, zal deze echter niet de gewenste capaciteit opleveren.

Koeling label Climatebooster

De prangende vraag is dan: Hoe kan ik dan met bestaande radiatoren en convectoren koelen?


Radiatoren worden van origine gebruikt om de ruimte te verwarmen. Het warme water wordt boven aangevoerd en vult de gehele radiator. Wanneer de radiator de warmte heeft afgegeven gaat het afgekoelde water via de retourleiding weer terug naar de ketel.


Ga je koelen met radiatoren? Dan moet de stroomrichting omgedraaid worden. De aanvoerleiding wordt nu de retourleiding en de retour de aanvoerleiding. Hierdoor voorkom je dat het koude direct via de retourleiding wordt afgevoerd.


Met bestaande radiatoren kan je op hoog temperatuur koelen (HTK) d.m.v. ClimateBoosters. Deze verhogen de koude afgifte en voorkomt de noodzaak voor nieuwe radiatoren / convectoren of vloerverwarming


Wat is hoog temperatuur koelen Radiatoren/convectoren en vloerverwarming zijn geschikt om te koelen in de zomer. Belangrijk is om de temperatuur van het koelwater boven het dauwpunt te hebben. Denk aan een koud bierflesje die je uit de koelkast haalt. Deze zal nat worden door condensvorming aan het flesje. Ditzelfde zal met jouw vloer, radiatoren en convectoren gebeuren als je onder het dauwpunt koelt. Het gevolg is dat jouw vloer nat zal worden. Uiteraard heb je dit liever niet. Om dit te voorkomen is het verstandig om het koelwater boven 16°C in te stellen. Dit noemen we hoog temperatuur koelen. De radiatoren zullen droog blijven en jij kan met de warme dagen heerlijk koelen.


ClimateBooster kan ook koelen

Verhogen koude afgifte Omdat radiatoren op hoge temperatuur koelen is de capaciteit doorgaans lager. Het verschil in temperatuur tussen radiator en ruimte is laag waardoor de radiator zijn koude niet goed kan afgeven. Wil jij het koelvermogen van jouw radiatoren verhogen? Dan is het verstandig om te kijken naar ClimateBoosters welke het koude vermogen geforceerd verhogen. De ClimateBoosters zorgen voor meer lucht circulatie met meer koude afgifte als gevolg. De ruimte zal 5 tot 7 graden lager koelen dan de buitentemperatuur. ClimateBooster levert per meter radiator gemiddeld 400 Watt koelvermogen.

Jouw radiator het hele jaar gebruiken Door radiatoren te voorzien van een ClimateBooster, met koelfunctie, ben je in staat de koude afgifte van radiatoren te verdubbelen! Zo creëer jij in elke ruimte van jouw woonhuis een fijne temperatuur zonder te hoeven investeren in airconditioning. En dat levert jou, naast een koele ruimte in de zomer, in de winter bij verwarmen een veel lagere energierekening op!Koude afgifte calculator Wil jij nou weten hoeveel koelvermogen jouw radiatoren met ClimateBoosters kunnen genereren? Kijk dan snel op www.climatebooster.com/calculator En start direct met koelen!Heb jij al een ClimateBooster

Ook als je al in bezit bent van ClimateBooster producten kan jij koeling activeren. Hiervoor dient een koelsensorset geplaatst te worden.


Koelsensorset die de koudeafgifte ClimateBooster activeert
65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page